La depressió és una malaltia que afecta a quasi un 20% de la població general. Es tracta d’una malaltia que afecta de forma molt important al funcionament sociolaboral.
A més, empitjora la qualitat de vida d’aquelles persones que la pateixen. Els episodis depressius s’ associen a canvis a la neurotransmissió del sistema nerviós central i a canvis estructurals al cervell, produïts per processos neuroendocrins, inflamatoris i immunològics.
Actualment el tractament de la depressió és bàsicament farmacològic i psicològic. Existeixen diversos tractaments antidepressius eficaços i ben tolerats.
Un estudi recent –publicat a una de les revistes mèdiques més prestigioses “the Lancet Psychiatry”- ha demostrat que com més temps es trigui en tractar la depressió, major és la inflamació cerebral que es produeix. Com conseqüència, hi haurà una major neurodegeneració cerebral que comportarà patir majors dèficits cognitius.
Aquests resultats suggereixen que el tractament primerenc per evitar els episodis depressius és molt important per evitar el dany cerebral secundari a les substàncies proinflamatories que estan implicades a la neurodegeneració cerebral.
Dra. Laia Miquel
Psiquiatra
Bibliografia
Setiawan E, Attwells S, Wilson AA, Mizrahi R, Rusjan PM, Miler L, Xu C, Sharma S, Kish S, Houle S, Meyer JH. Association of translocator protein total distribution volume with duration of untreated major depressive disorder: a cross-sectional study. Lancet Psychiatry. 2018 Apr;5(4):339-347.
Psicologia
Mètode PronoKal®
FISIOTERÀPIA PERSONALITZADA
EXPLORACIÓ BIOMECÀNICA
CIRURGIA PODOLÒGICA